Turci: Ruski S-400 naš, ali nismo zadovoljni

Istanbul -- Turska kupovina ruskog raketnog sistema zemlja-vazduh S-400 je završena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Podsetimo, američki vojni zvaničnici i političari izrazili su zabrinutost zbog namere Turske, članice NATO-a, da kupi poboljšani ruski sistem u jeku sve jačih signala da se Ankara oslanja na Moskvu zadnjih nekoliko godina.

Međutim, Ankara razmatra dalje dogovore sa evropskim konzorcijumom, koji bi trebalo da joj omogući da razvija sopstveni sistem odbrane, saopštio je ministar odbrane Turske Nuretin Čanikli.

"Završeno je, S-400 je kupljen. Ostali su samo detalji", rekao je Čanikli.

Viši komandant NATO je prošle nedelje izjavio za Rojters da će Alijansa nastaviti da "pritiska" Ankaru da kupi oružje koje bi moglo da radi zajedno sa NATO-vim sistemima.

Turski ministar odbrane nije zadovoljna samo dogovorom o S-400.

"Takođe pravimo preliminarne ugovore sa EUROSAM konzorcijumom da imamo ovu tehnologiju, razvijamo je i koristimo naše sopstvene izvore za sisteme vazdušne odbrane", rekao je Čanikli misleći na zajednički odbrambeni projekat Francuza i Italijana.

Turska je ranije potpisala pismo o namerama sa Francuskom i Italijom u cilju jačanja saradnje na polju zajedničkih odbrambenih projekata, uključujući vazdušne i raketne sisteme odbrane, navode izvori u turskom Ministarstvu odbrane.

Kao prvi korak, francusko-italijanski konzorcijum EUROSAM i turske kompanije razmotriće sistem zasnovan na raketnom sistemu SAMP-T koji je proizveo EUROSAM i utvrdiće zajedničke potrebe tri zemlje, prenosi Rojters pozivajući se na iste, neimenovane izvore.

Izvori u Ministarstvu odbrane Turske kažu da će Turska, Francuska i Italija ojačati saradnju na polju zajedničke proizvodnje vojnih elektronskih sistema, softvera i simulacionih sistema i ratne opreme, kao i vazdušnih i raketnih odbrambenih sistema.

Pismo o namerama potpisano je u Briselu, gde je Čanikli učestvovao na sastanku ministara odbrane NATO-a.

Vesti

strana 1 od 5184 idi na stranu