Neće da plate zajam, tvrde da su državljani SSSR-a

Dva brata koji žive u Vladivostoku, na dalekom istoku Rusije, odbili su da plate zajam od 1,5 miliona rubalja (25.000 dolara) lokalnoj banci.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kažu da neće platiti dug zato što su sovjetski građani, a ne ruski.

Njih dvojica ne priznaju trenutni ustavni i pravni status Ruske Federacije i smatraju se građanima SSSR-a. Zajedno sa bankarskim kreditom, obojica imaju i neplaćene kazne za saobraćaj.

Braća su odbila da plate dug čak i kada je slučaj došao do izvršitelja. Demonstrirajući odlično poznavanje sovjetskog i ruskog zakonodavstva, muškarci su rekli da neće poštovati "nelegitimne" zahteve suda, jer nisu državljani Rusije. Oni su navodno pretili da će ubiti izvršitelja i njenu porodicu, nazvavši je "stranim agentom".

Nekoliko sati kasnije, policija ih je uhapsila i pritvorila na sedam dana. Sudskim izvršiteljima je sud odobrio da im oduzmu dva stana kao kolateral na dug.

Sovjetski Savez je zvanično prestao da postoji u decembru 1991. godine. Rusija je preuzela ulogu sukcesora, u potpunosti prepoznajući sovjetsko nasleđe i dug. Rusija je nasledila stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN nakon raspada SSSR. Ove godine Rusija je isplatila celokupan saldo duga sovjetskog doba.

Vesti

strana 1 od 5235 idi na stranu