Samsung jači od skandala, skok 150 odsto

Južnokorejski Samsung (Samsung Electronics Co.) saopštio je da je u trećem tromesečju imao rekordan profit zahvaljući procvatu u proizvodnji memorijskih čipova.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 31.10.2017.

14:58

Samsung jači od skandala, skok 150 odsto
Foto: Thinkstock

To dolazi kao olakšenje za kompaniju koja se bori da svog šefa izvuče iz zatvora.

Samsung je najavio nov sastav rukovodstva i nove kapitalne investicione planove, preneo je Asošijetid pres.

Porast u koriščćenju mobilnog prenosa podataka i rast u klaud računarstvu su pomogli Samsungu, najvećem svetskom proizvođaču pametnih telefona, da zabeleži rekordan profit iako je njegov de fakto šef i potpredsednik kompanije Li Dže Jong osuđen na pet godina zatvora zbog podmićivanja.

Profit Samsunga u periodu jul-septembar je porastao 150 odsto na 11 hiljada milijardi vona (9,8 milijardi dolara) u odnosu na 4,4 hiljade miljarde vona prethodne godine. Prodaja je porasla 30 odsto na 62 hiljade milijardi vona (55,1 milijardu dolara) dok je operativni profit skoro utrosturčen u odnosu na prethodnu godinu na 14,5 hiljada milijardi vona (12,9 milijardi dolara).

Dok globalni tehnološki giganti poput Amazona, Gugla (Google), Majkrosofta (Microsoft), Fejsbuka (Facebook) i Epla (Apple) šire svoje centre za podatke i investiraju u nove tehnologije u automobilima, veštačku inteligenciju i klaud računarstvo, Samsungovo odeljenje za poluprovodnike beleži odlične rezultate - ostvarilo je 10 hiljada milijardi vona (8,9 milijardi dolara) operativnog profita što je 70 odsto ukupnog operativnog profita kompanije.

Samsung planira 46,2 hiljade milijardi vona (41,1 milijardi dolara) u kapitalnim troškovima ove godine, uključujući 29,5 hiljade milijardi vona za povećanje u proizvodnji čipova.

Kompanija je saopštila da očekuje snažan rast zahvaljujući razvoju tehnologija za podatke i mašinsko učenje, kao i porastu prodaje mobilnih telefona s dualnom kamerom, 3D senzorima i veštačkom inteligencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: