ECB: Banke u evrozoni deceniju mogu da istrpe

Profiti banaka u evrozoni trebalo bi da čak jednu deceniju uspešno odolevaju ultra niskim kamatnim stopama, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2017.

19:24

ECB: Banke u evrozoni deceniju mogu da istrpe
Foto: Thinkstock

Pojedine banke poručuju da je nemoguće da ostanu profitabilne u aktuelnom okruženju niskih kamatnih stopa, što bi, kako ocenjuje Rojters, značilo da ECB-ova nastojanja za podizanje ekonomske aktivnosti imaju suprotan efekat, jer slabije banke neće moći da preusmeravaju jeftin novac u realnu ekonomiju.

"Iako bi zadržavanje kamatnih stopa na niskom nivou duži vremenski period moglo negativno da utiče na profitabilnost banaka, znatni nepovoljni efekti nastupaju tek nakon relativno dugog vremenskog perioda i protivteža im je obično poboljšanje makroekonomskih uslova povezanih s niskim kamatnim stopama", pokazalo je istraživanje.

Ekonomija evrozone beleži rast već 18. kvartal zaredom, što je najduži period rasta od globalne finansijske krize, pri čemu rast u velikoj meri pokreće ECB-ov jeftin novac.

Pod pretpostavkom važećih makroekonomskih prognoza, značajan negativan uticaj na profitabilnost banaka mogao bi da nastupi kroz pet godina, ali ekonomski rast ga pomera dalje u budućnost, navodi se u dokumentu.

"U prvih pet godina, promena očekivanog BDP-a više nego neutrališe negativan uticaj dugoročno niskih kamatnih stopa na profitabilnost", objašnjavaju istraživaci rezultate povoljnijeg scenarija.

"Da bi se profitabilnost prosečne banke smanjila za 25 posto bilo bi potrebno deset godina", dodaju istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: