Kapitulacija Bombardijea, Erbas spasava šta može

Evropski vazduhoplovni div Erbas preuzeće većinski udeo u projektu proizvodnje uskotrupnih aviona C-serije kanadske kompanije Bombardije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

13:50

Kapitulacija Bombardijea, Erbas spasava šta može
Foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Naime, ta kompanija se suočila sa problemima u proizvodnji tog modela.

Sporazum, koji za Erbas neće značiti nove troškove, daće toj kompaniji udeo od 50,01 odsto u C-seriji (C Series Aircraft Limited Partnership,CSALP), koji proizvodi i prodaje avione, poručuju iz te kompanije. Erbas takođe dobija pravo kupovine potpune kontrole nad projektom C-serije 2023. godine.

I dok će Bombardije izgubiti kontrolu nad vazduhoplovnim programom u koji je uloženo šest milijardi dolara, C- serija dobiće poboljšanu ekonomiju razmera i bolju prodajnu mrežu. Taj model aviona sa 110 do 130 sedišta nije osigurao nove narudžbe u 18 meseci, a preti i opasnost od 300-postotnih carina na uvoz SAD.

Bombardije je kazao kako bi partnerstvo trebalo više nego dvostruko da poveća vrednost programa C-serija.

"Bombardije više nema kontrolu nad ovim programom, ali opet, bolje je imati 30-postotni udeo vrlo uspešnog programa nego boriti se s vrlo rizičnim programom koji je od samog početka bio prevelik", rekao je analitičar Ričard Abulafi.

Stručnjaci su sporazum pozdravili kao izuzetno značajan, kazavši da je poput “velike vulkanske eksplozije” u svetu proizvodnje aviona.

Kanadski proizvođač aviona i vozova suočio se i s nizom problema zbog navedenog modela, a upravo nedavno izbio je trgovinski spor sa SAD, koje su kompaniji najavile uvođenje uvoznih carina od 300 odsto.

Naime, konkurentski Boing žalio se američkim vlastima, optuživši Bombardije za narušavanje tržišne konkurencije, odnosno prodaju letelica ispod cene proizvodnje, nakon dobijanja državnih subvencija od Kanade i Velike Britanije.

U Boingu su tvrdili da je kanadska kompanija Delta erlajnsu prodala 75 aviona tipa CS100 po ceni od 19,6 miliona dolara po letelici, pri čemu su troškovi proizvodnje iznosili 33,2 miliona dolara.

Američka kompanija poručila je da sporazum Bomardijea i Erbasa izgleda kao upitan sporazum dva pretežno državno subvencionirana konkurenta, kojim se želi prikriti nedavni nalaz američke vlade.

"Ostajemo pri stavu da svako treba igrati po istim pravilima za slobodnu i poštenu trgovinu", dodali su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: