Rekordna kazna: A deo su svih mobilnih telefona...

Tajpej -- Tajvanske vlasti izrekle su rekordnu novčanu kaznu od skoro 800 miliona dolara kompaniji Kalkom zbog kršenja antimonopolskih propisa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je najnoviji u nizu udaraca sa kojima se suočio američki proizvođač kompjuterskih čipova.

Tajvanska Komisija za fer trgovinu razrezala je Kalkomu kaznu od 23,4 milijarde tajvanskih dolara (774 miliona američkih dolara) zbog narušavanja tržišne konkurencije i manipulisanja cenama nakon završetka istrage pokrenute 2015. godine, prenosi agencija Frans pres.

"Kompanija Kalkom je nelegalnim aktivnostima ozbiljno ugrozila (tržišnu) konkurenciju... kako bi osigurala, održala ili unapredila svoj dominantni položaj na tržištu", navela je Komisija u saopštenju objavljenom kasno sinoć.

Prema mišljenju komisije, Kalkom je kršio pravila fer trgovine najmanje sedam godina tako što je odbijao da ponudi licence koje su od suštinskog značaja za proizvodnju integralnih kola konkuretskim proizvođačima i sklapao nefer ugovore sa proizvođačima pametnih telefona.

Kalkom je u tom periodu zaradio više od 13,33 milijarde američkih dolara na ime redovne naknade koju korisnik franšize plaća vlasniku franšize (royalty fee) i 30 milijardi dolara od prodaje čipova lokalnim kompanijama, navela je Komisija.

Najveći svetski proizvođač čipova za mobilne uređaje je saopštio da će se žaliti tajvanskim sudovima na odluku Komisije.

Vesti

strana 1 od 5118 idi na stranu