"Nema problema sa S-400, s Rusijom i o S-500"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema nikakvih problema oko planirane kupovine ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh S-400.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 13.10.2017.

08:09

Foto: Gettyimages

Erdogan je kazao i da se sa Rusijom razgovaralo i o sistemu S-500, objavili su turski mediji, prenosi Rojters.

Navedeno je da je Erdogan to kazao novinarima u avionu prilikom povratka sa putovanja u Ukrajinu i Srbiju.

List "Haberturk" je naveo da je turski predsednik kazao da neće biti zajedničke proizvodnje u prvoj fazi nabavke S-400, ali da bi u drugoj fazi to moglo da se promeni.

"Ako Bog da, preduzećemo korake u zajedničkoj proizvodnji", citirao je ovaj dnevnik Erdogana.

Ministar spoljnih poslova Turske izjavio je početkom sedmice u intervjuu dnevniku "Aksam" da bi Ankara bi mogla da odustane od kupovine S-400, ukoliko ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

On je rekao da Turska nije obaveštena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode ovaj sistem protivvazdušne odbrane preneo je TASS.

Rojters navodi da je ruski sistem protivazdušne odbrane S-500 još uvek u fazi razvoja.

Agencija podseća da je odluka Ankare o kupovini sistema S-400 u pojedinim zapadnim prestonicama viđena čin prkošenja prema NATO, s obzirom na napetosti izmedju Alijanse i Rusije po pitanju Ukrajine i Sirije.

Navodi se da je rusko-turski sporazum izazvao zabrinutost pošto S-400 ne može da bude integrisan u sistem NATO odbrane.

Ministar spoljnih poslova Turske izjavio je početkom sedmice u intervjuu dnevniku "Aksam" da bi Ankara bi mogla da odustane od kupovine S-400, ukoliko ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

On je rekao da Turska nije obaveštena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode ovaj sistem protivvazdušne odbrane preneo je TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: