Srpski čelik ipak bez dodatnih dažbina u EU

Evropska unija je odlučila da za nekoliko zemalja uvede dodatne antidamping dažbine za izvoz toplo valjanih čelika u EU, ali ta mera se ne odnosi i na Srbiju

Svet

Izvor: Beta

Petak, 06.10.2017.

17:00

Srpski čelik ipak bez dodatnih dažbina u EU
Foto: Thinkstock

To je saopštila Evropska komisija u Briselu.

Jedan zvaničnik u Evropskoj komisiji je agenciji Beta rekao da je uvoz toplovaljanih čelika iz Srbije najpre povrgnut istrazi i proceni, ali je utvrđeno da je obim tog uvoza zanemarljiv jer nije premašio jedan odsto uvoza te robe u EU.

Zbog procene da je uvoz toplovaljanih čelika iz Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine bio subvencionisan ili osetno ispod svetskih cena, Evropska komisija je odlučila da se na uvoz iz tih zemalja uvedu dodatne antidamping dažbine od 17,6 do 96,5 evra po toni.

Po obrazloženju Evropske komisije, ta mera je deo nastojanja EU da svoje kompanije i industriju čelika "zaštiti od nepštenih postupaka i prakse" firmi koje metalne proizvode izvoze u Uniju i da zajamči jednake uslove i "obezbedi konkurenciju od poverenja za obe strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: