EU: Nisu ispunjeni uslovi, nema kredita

Moldavija neće dobiti ove godine očekivanu tranšu sredstava u sklopu sporazuma vrednog 100 miliona evra sa Evropskom unijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Moldavija neće dobiti pomoć jer nije ispunila tražene uslove, izjavio je moldavski premijer Pavel Filip.

Evropska unija se u junu saglasila da isplati Moldaviji 60 miliona evra u vidu zajmova i 40 miliona evra u formi grantova u 2017/18. godini, kako bi pomogla toj bivšoj sovjetskoj republici da stabilizuje svoju ekonomiju i unapredi reforme.

"Nećemo dobiti novac 2017. godine, ali ćemo ga definitivno dobiti iduće godine", rekao je Filip novinarima, objasnivši da Moldavija mora da ispuni 30 kriterijuma kako bi "odblokirala" ta sredstva, prenosi agencija Rojters.

Ministar finansija Oktavijan Armasu izjavio je za Rojters da je u budžetu bilo predviđeno da Moldavija ove godine dobije dve tranše sredstava, ali je izrazio uverenje da će uplate biti izvršene početkom 2018. godine.

EU je saopštila da je osnovni preduslov za dobijanje finansijske pomoći poštovanje demokratskih procesa i vladavina prava.

Međutim, Moldavija je ove godine uvela novi izborni zakon za koji je panevropsko telo za vladavinu prava ocenilo da može da učini sistem podložnijim nepoželjnom uticaju ličnih interesa.

Ekonomija Moldavije porasla je 4,1 odsto prošle godine, oporavljajući se od pada od 0,4 odsto u 2015, do kog je delimično došlo i zbog ekonomske krize u obližnjoj Rusiji, koja je pogodila moldavski izvoz i priliv doznaka od Moldavaca koji tamo rade.

Svetska banka i Međunarodni monetarni fond prognozirali su rast bruto domaćeg proizvoda Moldavije od 4,0 do 4,5 posto u 2017, dodaje Rojters.

Vesti

strana 1 od 5127 idi na stranu