Spremite se: Putin i kralj na korak od dogovora

Moskva -- Saudijska Arabija i Rusija imaju veoma malo zajedničkog, osim nafte, koja ih je od sukoba dovela do partnerstva.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Ova dva najveća proizvođača su se godinama sukobljavali zbog politike Bliskog istoka i pozicije na tržištu energetike, međutim, očajnička borba za spas cena nafte dovela ih je do partnerstva.

Na to je i usmeren razgovor između kralja Salmana i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi.

Ruski državni mediji su preneli da je tema razgovora bolja "bilateralna saradnja u trgovinskoj, ekonomskoj, investicionoj, kulturnoj i humanitarnoj oblasti".

Međutim, fokus je svakako na nafti. Rusija i Saudijska Arabija često su se takmičili oko dominacije na energetskom tržištu kao i za mesto glavnog dobavljača u Kini, koja je glavni uvoznik sa ogromnim apetitom za sirovu naftu.

Ove dve zemlje zajedno proizvode oko četvrtine svetske nafte, a prošle godine su dogovorili sporazum kojim bi se eliminisalo globalno snabdevanje, delom izazvano brzim porastom američke proizvodnje.

To je pomoglo stabilizaciji tržišta, ali cilj i dalje nije u potpunosti postignut.

Sporazum je već jednom produžen i nastavljen do marta 2018. godine. Sada se pričalo o još jednom nastavku - moguće do kraja 2018. godine.

"Sigurno ćemo razgovarati o tome", navodi se u saopštenju ruske državne novinske agencije Tas.

Međutim, iza ovog sporazuma stoji i teška politička pozadina. Saudijska Arabija i Rusija podržale su različite strane u ratu u Siriji. Rusija je blizu Irana, žestokog protivnika Saudijske Arabije uprkos njihovom statusu članova OPEK-a.

S druge strane, Saudijska Arabija pokušava da izgradi bliske odnose sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovom administracijom, dok su SAD uvele sankcije Rusiji zbog njenog učešća u krizi u Ukrajini.

Međutim, analitičari tvrde da će kralj Salaman i Putin pokušati da ostave te razlike iza sebe jer obe zemlje imaju isti cilj kada je reč o tržištu nafte.

Ono što tome pogoduje jesu sve veće investicije Saudijske Arabije u Rusiju, pa se očekuje da će one premašiti milijardu dolara nakon posete. Međutim, i na to treba gledati sa oprezom, jer kako navode, Saudijska Arabija je u 2015. godini obećala 10 milijardi dolara ulaganje u Rusiju, ali dve godine ništa nije uloženo.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da obe strane planiraju da pokrenu fond od milijardu dolara za ulaganje u energetske projekte, međutim, više detalja nije otkrio.

Ono što je takođe jedna od važnijih tema razgovora jeste i odbrana.

Saudijska Arabija je jedna od najvećih potrošača na svetu. Izdvojila je 191 milijardi riiala (51 milijardi dolara) ili 21 odsto budžeta za 2017. godinu za vojnu potrošnju.

"Moskva je zainteresovana za prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, ali čini se da Rijad nije spreman da ide tako daleko", istakao je ekspert Ruskog saveta za međunarodne poslove Juri Barmin.

Arapi su najviše trgovali sa Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, oni tvrde da su spremni da promene strateška partnerstva, jer im je na prvom mestu korist njihovih građana.

Vesti

strana 1 od 5120 idi na stranu