Izabran partner, rađa se evropski železnički div

Nemački industrijski konglomerat Simens izabrao je francuski Alstom, a ne kanadski Bombardije, za kreiranje zajedničkog železničkog poslovanja.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 30.09.2017.

13:31

Izabran partner, rađa se evropski železnički div
(Foto: Thinkstock)

Simens je izabran zbog jakih finansijskih temelja i njegovog upravljačkog tima, izjavio je generalni direktor Simensa Džo Kezer.

"Moram reći da mi je veoma drago što smo postigli dogovor. Stvaramo novog dugoročnog evropskog šampiona u železničkoj industriji. To će našim klijentima širom sveta omogućiti inovativniji i konkurentniji portfolio", rekao je Kezer, a prenosi agencija Rojters.

Alstom, proizvođač francuskih vozova TGV, i nemački Simens će, kako je saopšteno, spojiti svoje železničko poslovanje kako bi kreirali "novog evropskog šampiona", koji je dovoljno veliki da pretekne svetskog lidera CRRC iz Kine.

Francuski Alstom, pod kontrolom države, nazvao je spajanje sa nemačkim konkurentom "ključnim momentom u Alstomovoj istoriji", navodeći takođe da će se sedište nove grupacije nalaziti u Parizu, a da će Simens imati udeo od 50 odsto u novom entitetu.

Neimenovani izvori bliski Rojtersu su prethodno izjavili da je Simens blizu dogovora sa kanadskim Bombardijeom, ali da pregovori idu teško zbog slabih finansija Bombardijea i želje da kontroliše zajedničko preduzeće. Nemačka vlada je pozdravila planirano spajanje francuskog proizvođača brzih vozova Alstroma i železničkog odseka nemačkog Simensa kao "projekat saradnje na evropskom i svetskom nivou".

Portparol kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert rekao je danas da Nemačka i Francuska vide odluku kao "jasan signal" da evropsko jedinstveno tržište "raste zajedno u realnosti kompanija".

On je rekao da je važno da se dve kompanije konsultuju sa predstavnicima radnika i da postoje "paralelna obećanja" da se sačuvaju poslovi u dve zemlje.

Kritičari ovih planova u Francuskoj optužuju svoju vladu da je dozvolila Nemačkoj da otkupi francuskog industrijskog velikana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: