Kiprani namamili Ruse, ovi im ostavili 4 mlrd €

Vlada Kipra je od 2013. godine prikupila više od četiri milijarde evra, dajući državljanstvo ultrabogatima, posebno Rusima.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

14:46

Kiprani namamili Ruse, ovi im ostavili 4 mlrd €
(Foto: Thinkstock)

Ruski milijarderi i oligarsi, kao i ukrajinska elita optužena za korupciju su među stotinama onih koji su stekli državljanstvo Evropske unije po kontraverznom pravilu o “zlatnoj vizi” za Kipar, piše Gardijan.

Vlada Kipra je od 2013. godine prikupila više od četiri milijarde evra, dajući državljanstvo ultrabogatima, i pravo da žive i rade u Evropi u zamenu za keš i investicije. Samo u prošloj godini je na osnovu ove šeme više od 400 osoba dobilo državljanstvo.

Na listi u koju je Gardijan imao uvid su poznati poslovni ljudi i pojedinci sa značajnim političkim uticajem. Među njima su i bivši članovi ruske Dume, osnivač najveće ukrajinske banke i kockarski milijarder.

Evropski političari prate ovaj trend, a neki upozoravaju da u potpunosti podriva koncept državljanstva. Očekuje se i rasprava u Evropskom parlamentu o tome.

Prema zakonima Kipra uslov za dobijanje državljanstva su najmanje dva miliona evra u nekretninama ili 2,5 milona evra vrednosti kompanije ili državnih obveznica. Nema nikakvih zahjeva u pogledu poznavanja jezika ili prebivališta, osim što je potrebno da jednom u sedam godina onaj koji dobije državljanstvo poseti Kipar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: