Daju na kocku bar 130 € mesečno

Italijani troše čitavo bogatstvo na kocku, tako da su u proseku 2016. trošili 132 evra mesečno za to, pokazuje studija.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Ukupan iznos potrošen za kocku osam puta se uvećao od 1998. do 2016.

U 2016. godini je 60,5 miliona Italijana potrošilo 96,1 milijardu evra na kocku, navodi se u studiji koja je u Senatu predstavilo udruženje Aviso Publiko (Avviso Pubblico), koje okuplja razne italjanske teritorijalne uprave (opštine, provincije, regione).

Prema toj studiji Italija ima dubioznu privilegiju da bude prva zemlja na svetu sa stanovišta odnosa između gubitaka na kocki i bruto domaćeg proizvoda (BDP).
od ukupnih 96,1 milijarde evra gubitaka, "čisti gubitak" je oko 19,5 milijardi, od kojih 10,5 ide državi a devet upravljačkim kompanijama, dok je ostatak raspodeljen kao dobitak.

Tih 19,5 milijardi predstavlja oko 0,85 italijanskog BDP-a, prema 0.78 za SAD i 0.75 za Veliku Britaniju, iako se u te dve poslednje zemlje više troši na kocku po stanovniku.

Studija je napravljena na zahtev brojnih opština koje su zabrinute zbog socijalne štete nanete kockom, rekla je đullija Minjeko koja je učestvovala u sakupljanju podataka za studiju.

Drugi istraživač Klaudio Forelo je rekao da se radi o komplikovanom problemu jer kocka predstavlja multidisciplinarni sektor u kome se mešaju ekonomija, kriminal i zdravlje.

Prema zvaničnim ciframa 24.000 Italijana se leči u javnim ustanovama zbog zavisnosti od kocke, ali prema nezvaničnim procenama ima ih više stotina hiljada koji pate od te zavisnosti.

Italijanske vlasti se na više planova bore protiv ove zavisnosti, smanjenje broja slot mašina, skraćenje radnog vremena sala za kocku, smanjenje broja predloženih igara, postavljanje sistema koji bi služili kao znak uzbune za igrača, kao na primer sat koji bi pokazivao koliko dugo igra.

Regulisanje ovog sektura je takođe potrebno obzirom na količinu novca koji i dalje privlači pažnju mafijaških organizacija, rekao je italijanski tužilac za borbu protiv mafije đovani Ruso.

Vesti

strana 1 od 5117 idi na stranu