Ukratko, treba nam jedan "erbas za baterije"

Evropi je potreban jedan "Erbas za baterije", jedan konzorcijum za proizvodnju baterija za električna vozila, kako ne bismo bili zavisni od uvoznih baterija,

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

10:14

Ukratko, treba nam jedan
(Foto: Getty images)

To smatra evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič.

On je, u izjavi za nemački list Zidojče cajtung, ocenio da Evropa mora da proizvodi svoje baterije za elektromobile da ne bi u trci na polju e-mobilnosti izgubila korak sa SAD-om i Kinom.

"Moramo da priznamo da SAD i Kina napreduju mnogo brže od nas u oblasti električne mobilnosti", rekao je Šefčovič, a prenosi agencija AFP.

Kao i 1970-ih, kada su proizvođači aviona iz cele Evrope udružili snage da bi "izašli na crtu" američkom rivalu Boingu, tako nam danas "treba jedan Erbas u oblasti baterija", dodao je on.

Evropske kompanije trenutno uvoze litijum-jonske baterije iz Azije, pošto im je to jeftinije nego da ih same masovno proizvode.

"Ta tehnologija je previše važna da bismo je uvozili", mišljenja je Šefčovič.

Evropski proizvođači automobila su prošle nedelje najavili na međunarodnom sajmu automobila IAA u Frankfurtu lansiranje serije modela električnih vozila narednih godina.

Trenutno se električni i hibridni automobili slabo prodaju jer javnost sporo prihvata novu tehnologiju i jer je ključna infrastruktura, poput stanica za punjenje, slabo razvijena.

"Naš cilj je da u što kraćem roku na puteve dovedemo veliki broj automobila na alternativni pogon", poručio je Šefčovič, dodajući da će po potrebi kompanije dobiti iz evropskih fondova do dve milijarde evra za istraživanje i razvoj, kao i za izgradnju potrebne infrastrukture.

Pored podsticaja, nacrt evropske direktive o prevozu mogao bi da obuhvati i obavezni udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji pojedinih proizvođača, što bi bio "signal" tim kompanijama, energetskim firmama i celokupnoj javnosti, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: