U zoni EUR skok, u EU pad

Industrijska proizvodnja u evrozoni je, prema desezoniranim podacima, porasla u julu ove godine za 0,1 odsto u odnosu na jun,

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.09.2017.

16:23

U zoni EUR skok, u EU pad
Foto: Thinkstock

U Evropskoj uniji smanjena za 0,3 procenta, prema procenama statističke kancelarije EU, Evrostata.

Na godišnjem nivou, industrijska prozivodnja u evrozoni je u julu 2017. zabeležila rast od 3,2 posto, a u 28-članom bloku je povećana za 3,1 odsto, obajvljeno je danas na zvaničnoj internet stranici Evrostata.

Na julski rast industrije evrozone u odnosu na prethodni mesec, uticalo je povećanje proizvodnje kapitalnih dobara za 0,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 i intermedijarnih proizvoda za 0,5 procenata, dok je proizvodnja netrajne robe široke potrošnje pala za 0,4 posto, a energije za 1,2 odsto.

Što se tiče mesečnog pada industrijske proizvodnje u EU u julu, on je posledica manje proizvodnje energije za 1,1 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 procenata. Porast je regostrovan kod proizvodnje trajne robe za široku potrošnju za 0,2 posto, i kod intermedijarnih proizvoda i kapitalnih dobara za po 0,4 odsto.

Najveći rast industrijske proizvodnje u julu su imale Portugalija (+1,9%), Irska (+1,8%) i Francuska (+0,6%), a najveći pad Češka (-9,8%), Mađarska (-4,1%), Malta i Slovačka (obe po -3,3%).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: