U EU se udružili: Kinezi nemaju šta da traže ovde

Vlasti Francuske, Nemačke i Italije su pozdravile predlog predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera da se Kini ograniči preuzimanje evropskih kompanija.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Reč je o preuzimanjima u sektoru infrastrukture, visoko-tehnološke industrije i energetike.

"Nemačka, Francuska i Italija pozdravljaju predloge Evropske komisije kao važan korak ka ravnopravnim uslovima za tržišnu utakmici u Evropi", navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo ekonomije, a prenosi agencija Rojters.

Zvanični Berlin je, prema rečima nemačke ministarke za ekonomiju Brigite Cipries, veoma zainteresovan za strane investicije kada se one odvijaju po tržišnim uslovima.

"Ali moramo da sprečimo druge države da iskorišćavaju našu otvorenost kako bi progurale interese sopstvene industrijske politike", dodala je Cipries.

Junker je u svom godišnjem obraćanju poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, rekao da će zatražiti i ovlašćenje za nadzor stranih akvizicija u strateškim sektorima Evrope, zbog zabrinutosti u vezi sa investicijama iz Kine.

"Junkerovi predlozi osiguravaju pravednu konkurenciju u EU i nude bolju zaštitu od akvizicija kompanija koje nisu u skladu sa tržišnim propisima. U budućnosti, zemlje članice će imati ovlašćenje da intervenišu u slučajevima državno-kontrolisanih direktnih investicija u evropskim kompanijama", istakla je Cipries.

Vesti

strana 1 od 5242 idi na stranu