Nezaposlenost na minimumu, ali plate...

London -- Nezaposlenost u Velikoj Britaniji pala je u periodu april-jun na 4,3 odsto, što je najniži nivo od 1975. godine, ali se nastavlja pritisak na realne plate.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To pokazuju objavljeni podaci britanske Nacionalne statističke agencije.

Rast plata u britanskoj privredi bio je 2,1 odsto u tromesečju do jula u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas britanska agencija. Kada se uzmu u obzir podaci o inflaciji, koja je iznosila 2,9 odsto u avgustu, pokazuje se da su prihodi domaćinstava i dalje pod pritiskom i da plate ne uspevaju da sustignu inflaciju.

U realnim ciframa plate su pale za 0,4 odsto u tri meseca do jula, navodi Bi-Bi-Si (BBC)."Iako su prihodi porasli za 2,1 odsto u nominalnoj vrednosti u odnosu na prethodnu godinu, realna vrednost zarada je pala za 0,4 odsto", rekao je statitičar britanske statističke agencije Met Hjuz.

Inflacija je znatno skočila od kada je britanska funta izgubila na vrednosti posle prošlogodišnjeg glasanja za Bregzit.

Zato većina ekonomista misli da će Banka Engleske na sutrašnjem sastanku zadržati ključnu kamatnu stopu nepromenjenu na rekordno niskom nivou od 0,25 odsto, iako je inflacija osetno iznad ciljanih dva odsto.

Agencija je takođe navela da je nezaposlenost pala za 75.000 radnih mesta na 4,3 odsto u tromesečju do jula, u odnosu na 4,4 odsto koliko je iznosila prethodnog tromesečja. To je najniža stopa nezaposlenosti od 1975.

Vesti

Putinova opasna igračka

Gasprom je pre četvrt veka postao deoničarsko društvo. Delovalo je da će biti simbol zbližavanja Evrope i Rusije, ali Putin je imao drugi plan.

Svet utorak 20.02. 09:25 Komentara: 35
strana 1 od 5237 idi na stranu