Piloti se "igraju sa vatrom": Pokažite razum

Berlin -- Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint apelovao je na pilote aviokompanije Er Berlin da prekinu neformalni štrajk.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Štrajk je izazvao dva dana poremećaja letova te kompanije u stečaju koja čeka kupca.

Er Berlin bio je primoran da otkaže više od 100 letova što je izazvalo haos na nekoliko nemačkih aerodroma, pošto je oko 200 pilota prijavilo da je na bolovanju. Neformalni štrajk se nastavlja i danas, kada su otkazana 32 leta te kompanije, koja ipak navodi da se više pilota vraća na posao.

Minisdar Dobrint rekao je da je akcija pilota kontraproduktivna pošto bankrotirana kompanija traga za kupcem.

"Mogu samo da apelujem na sve da pokažu zdrav razum i dozvole da se obave letovi", rekao je ministar.

Druga po veličini nemačka aviokompanija proglasila je prošlog meseca da podnosi zahtev za bankrot posle više meseci gubitaka i odluke njenog najvećeg akcionara, kompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, da prekine finansiranje.

Kompanija nastavlja da leti zahvaljujući hitnom zajmu nemačke vlade od 150 miliona evra. Vode se razgovori sa više potencijalnih kupaca koji imaju rok do petka, 15. septembra, da podnesu ponude.

Predsednik Er Berlina Tomas Vinkelman ocenio je da se piloti "igraju s vatrom" jer njihovom akcijom firma koja je u teškoćama gubi više miliona evra dnevno, u trenutku kada se odlučuje o njenom opstanku.

Vesti

strana 1 od 5241 idi na stranu