Ohrabrujući znak, veliki uzlet u SAD

Vašington -- Potrošnja američkih domaćinstava porasla je u julu 2017. najbržim tempom u tri meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prihodi su zabeležili najviši rast od februara, a oba pokazatelja predstavljaju ohrabrujuće znake za dalji ekonomski rast, ocenjuje agencija AP.

Potrošnja stanovništva u SAD je povećana za 0,3 odsto u julu, što je najbolji pokazatelj od aprila, saopštilo je danas američko Ministarstvo privrede.

To je treći uzastopni mesec rasta privatne potrošnje, s obzirom da je i u junu i maju registrovano povećanje od po 0,2 procenta.

Prihodi domaćinstava su u julu skočili za 0,4 odsto, najviše od februara ove godine.

Ovi snažni pokazatelji duguju snažnom povećanju dnevnica i plata od 0,5 posto rastu broja zaposlenih za 209.000 u julu.

U saopštenju se navodi da je među Amerikancima prisutno samopouzdanje u pogledu povećaja potrošnje, koja učestvuje sa 70 posto u ekonomskoj aktivnosti zemlje.

Inflacija, koju favorizuju Federalne rezerve, ostvarila je u julu mali rast od 0,1 odsto, dok je na godišnjem nivou dostigla samo 1,4 odsto, što je i dalje je znatno ispod cilja Feda od 2,0 procenta.

Inflacija se u proteklih pet godina kretala ispod Feda, a od početka ove godine se još više udaljila targetiranih dva odsto.

Današnji izveštaj o potrošnji pokazao je snažan rast kupovine trajnih dobara, poput automobila, od 0,6 odsto, i solidan rast tražnje od oko 0,5 odsto za netrajnom robom, kao što su hrana i odeća. Potrošnja na usluge porasla je za 0,2 odsto.

Stopa štednje je, s druge strane, u julu pala na 3,5 posto prihoda nakon oporezivanja, što je najniži nivo od prošlog decembra, kada je iznosila 3,2 odsto.

Američka vlada je juče izvestila da je ukupna ekonomija, merena bruto domaćim proizvodom, porasla po solidnoj stopi od 3,0 posto u kvartalu april-jun, što je najbolja kvartalna stopa rasta za dve godine.

strana 1 od 194 idi na stranu