Grčku su već "pokorili", imaju plan i sa Srbijom

Atina -- Grčka je posle višegodišnje borbe sa štednjom nametnutom od strane EU i hladnog prijema kod SAD odlučila da prihvati pomoć Kine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Srbija i Kina trenutno realizuju projekte čija vrednost iznosi 2,5 milijardi dolara, dok su u pripremi novi projekti “teški” još 3,5 milijardi dolara.

Kina je najambiciozniji geopolitički partner Grčke i to predstavlja veliku brigu za Evropsku uniju, piše Njujork tajms.

Kina je iskoristila vreme koje je EU provela pritiskajući vlasti u Atini da Grčkoj ponudi mnoštvo investicija od kojih su neke već počele da se isplaćuju, ne samo ekonomski, već i politički, ocenjuje list Njujork tajms (New York Times).

Investicije u Grčkoj omogućile su Kini dobro političko i ekonomsko stajalište i mogućnost širenja svojih poduhvata u drugim delovima Evrope.

Kinezi postaju sve snažniji strani "igrač" u Grčkoj, što se može posmatrati kao rezultat usresredjenosti i strpljive diplomatije.

Kineska brodska kompanija (COSCO), kompanija u državnom vlasništvu, 2016. godine preuzela je većinski deo grčke luke Pirej. Vlada u Pekingu smatra Pirej glavnom kapijom za kineski izvoz u južnu, istočnu i centralnu Evropu, ali i glavnim centrom za prekomorski transport preko i oko Sredozemnog mora.

Kina želi da Pirej ima ključnu ulogu u velikom infrastrukturnom projektu "Jedan pojas, jedan put" - novom putu svile u Evropi, navodi američki list.

Dok je Nemačka tretirala Grčku kao "delikventa" u Evrozoni, Kina je postala njihov najpouzdaniji prijatelj.

"Dok su se Evropljani ponašali prema Grčkoj kao srednjovekovne pijavice, Kinezi su nastavljali da donose novac", rekao je član Sirize i poslanik u grčkom parlamentu Konstans Douzinas.

Vlasti u Atini insistiraju da se, uprkos pozamašnim kineskim investicijama, poistovećuju i ostaju lojalni Briselu. Ipak ovo je trvdnja u koju mnogi evropski zvaničnici više nisu sigurni, navodi američki list.

Kinezi zadovoljno trljaju ruke posle kupovine luke Pirej, s obzirom na njen povoljan geografski položaj i njihovu želju da odatle polako "pokore“ Evropu robom.

strana 1 od 194 idi na stranu