Ono što svet ne zna-Putin ima čoveka za budućnost

Pre tri godine kada ga je predsednik Vladimir Putin izabrao za ministra ekonomije, Maksim Oreškin nije delovao kao politički bitan.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.08.2017.

13:10

Ono što svet ne zna-Putin ima čoveka za budućnost
(Foto: Getty images)

Dobio je ministarstvo na čijem čelu je do tada bio čovek koji je završio u kučnom pritvoru pod optužbom da je primio mito od dva miliona dolara. Mnogi su mislili, privremeno.

Mesecima kasnije, ovaj bivši ekonomiste u SoŽe banci i VTB, postao je, mediji kažu, omiljen Putinov ministar.

To su potvrdila i trojica zvaničnika koji poznaju Putina.

Oreškin je bio rame uz rame s Putinom na velikim međunarodnim događajima i to sa većom ulogom nego što je imao neki prethodni ministar ekonomije.

Čak je nakratko ukrao svu pažnju na letnjem skupu G20 u Hamburgu, otkrivajući detalje o prvom susretu ruskog predsednika sa njegovim američkim kolegom Donaladom Trampom.

Oreshkin (35), je dosta toga uradio i započeo u zemlji.

Ono što svi čekaju da vide jeste da li je dovoljno hrabar da preduzme reforme koje su neophodne kako bi započeli bolji ekonomski rast.

"Ministarstvo budućnosti"

"Mi gradimo ministarstvo budućnosti", rekao je Oreškin jednom prilikom. "Ključni zadatak je da privučemo jake saradnike i stvorimo okruženje za razvoj."

U prevodu, Oreškin radi na neformalnoj organizaciji poznatoj kao „kancelarija promena“, kako bi se poboljšala struktura ministarstva i način na koji funkcioniše.

"Svi na tržištu prepoznaju Oreškinov autoritet, iako je mlad," rekao je Oleg Kouzmin, cenjeni ruski ekonomista. "Drago mi je da vidim nova lica, jer mogu da daju nove ideje".

Najduža recesija

Pitanje za Putina je kako da oživi Rusiju nakon najduže recesije koja je pogodila zemlju.

Centralna banka sumnja da će se moći dalje bez teških strukturnih reformi. Dva Oreškinova prethodnika, nisu uspela da smanje mešanje države u privredu.

Ipak, Oreškin obećava da će "potpuno isključujući birokrate od donošenja konkretnih investicionih odluka."

"Oreškin zna šta treba da uradi, ali kako bi zadovoljio Putina, postoji šansa da on neće držati liniju kada je reč o ekonomskim reformama", rekao je nekadašnji ruski ministar privrede Jevgenij Jasin.

Budući premijer?

Kako se bliže predsednički izbori, Oreškin sve više radi na setu reformi i predloga za vladu.

Jedan od zvaničnika tvrdi da je jasno da će Oreškin imati mnogo veću ulogu od ministra ekonomije.

Vide kao predstavika u Svetskoj banci, zatim njegovo ministarstvo bi trebalo da ima vodeću ulogu kada je reč o digitalizaciji, oblasti za koju je Putin rekao da je ključna za budućnost Rusije.

Za Oreškina, poslovi koje obavlja mogli da budu odskočna daska.

"On može postati premijer u nekom trenutku“, rekao je Jasin. "Još je mlad, mlad."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: