Skandal trese Evropu, Nemci stavljaju tačku

Frankfurt -- Nemački hemijski gigant BASF saopštio je da neće zatražiti od Evropske komisije produženje dozvole za upotrebu fipronila u tretiranju semena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovakva odluka dolazi u jeku skandala sa kontaminiranim jajima koji trese zemlje članice Evropske unije.

"BASF je iz poslovnih razloga odlučio da ne produži registraciju (fipronila) za tretiranje semena u Evropi", izjavio je portparol nemačke kompanije za AFP, dodajući da sadašnja dozola ističe 30. septembra.

Upotreba tog pesticida dozvoljena je za tretiranje malog broja semena, dodaje se u saopštenju i navodi da "visoki troškovi" registracije čine tak postupak neisplativim.

Iz BASF-a su objasnili da njihova odluka ne utiče na korišćenje te hemikalije kao biocida protiv mrava, bubašvaba i termita, za koju imaju dozvola za upotrebu u EU do 2023. godine.

Belgija je u sredu optužila holandsku agenciju za bezbednost hrane NVWA da nije upozorila na jaja kontaminirana fipronilom iako su saznanje o tome imali još u novembru prošle godine.

Javnost je za skandal sa fipronilom saznala 1. avgusta kada su holandske vlasti naložile povlačenje zagađenih jaja sa polica supermarketa, pozivajući potrošače koji su ih kupili da ih bace, navodi francuska agencija.

Kontaminirana jaja su u međuvremenu otkrivena u Nemačkoj, Belgiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Fipronil se obično koristi u veterinarskim proizvodima za zaštitu od buva, vašaka i krpelja, a u EU je zabranjena njegova upotreba na životinjama koje se koriste u prehrambenom lancu, uključujući kokoške.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da u velikim dozama taj insekticid može biti "umereno opasan" i da može štetno delovato na bubrege, jetru i štitnu žlezdu.

Vesti

strana 1 od 5125 idi na stranu