Drastičan zaokret Rusa: Okreću se drugoj strani

Rusija je drastično povećala uvoz iz zemalja nečlanica Zjednice Nezavisnih Država (ZND) od početka ove godine do kraja jula.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

12:29

Drastičan zaokret Rusa: Okreću se drugoj strani
Foto: Thinkstock

Članice ZND-a su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Azerbejdžan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan i Uzbekistan.

Uvoz iz zemalja van tog bloka porastao je tokom sedam meseci za 27,4 posto na 107,6 milijardi dolara u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Raša tudej, pokazuju podaci ruske Federalne uprave carina.

Samo u julu, izvoz ruske mašinske industrije povećan je za više od 35 posto na godišnjem nivou, dok je prodaja ruskih prehrambenih proizvoda u inostranstvu porasla za 23,1 procenat.

Istovremeno, u posmatranom mesecu je uvoz cipela i tekstila skočio za 21,8 posto, a hemijskih proizvoda za gotovo 20 posto.

Julski uvoz žitarica se na godišnjem nivou gotovo udvostručio, dok su kupovine povrća povećane za 40 odsto, a mlečnih proizvoda za 42 procenta.

Količine voća koje je Rusija kupila na stranim tržištima porasle su za 41,6 posto, uvoz mesa je veći za 27 a ribe za gotovo 10 odsto.

Carina je saopštila da vrednost uvoza u julu iznosila 17,82 milijarde dolara, što je za 0,4 odsto više negom prethodnog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: