Nemačka nakon pada beleži oporavak

Industrijske porudžbine u Nemačkoj oporavile su se u maju nakon pada u aprilu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 09.07.2017.

16:33

Nemačka nakon pada beleži oporavak
Foto: Thinkstock

To pokazuju preliminarni zvanični podaci, ali su podbacile u odnosu na očekivanja analitičara.

U maju je zabeleženo 1,0 odsto više novih ugovora nego prethodnog meseca, prema podacima korigovanim za sezonske efekte, saopštila je federalna kancelarija za statistiku Destatis, a prenosi agencija AFP.

Majski oporavak je ipak znatno ispod procena analitičara, koji su u anketi kompanije Faktset predviđali rast od 1,9 odsto.

Revidirane brojke za april su takođe pokazale da je pad u tom mesecu bio veći nego što se ranije mislilo, i da je iznosio 2,2 odsto u odnosu na mart.

Industrijske narudžbine se pažljivo prate kao pokazatelj budućeg nivoa privredne aktivnosti.

Detaljniji podaci za maj pokazuju da je rast narudžbina iz inostranstva od 3,1 odsto najzaslužniji za ukupno povećanje porudžbina, dok je tražnja unutar Nemačke pala za 1,9 posto. Narudžbine iz država članica evrozone skočile su za 1,7 odsto, a tražnja iz ostatka sveta je porasla za 4,0 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: