Da li će ove godine biti jagoda na Vimbldonu?

Samo jedna farma šalje oko 28.000 kilograma plodova za takmičenje u tenisu svake godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.06.2017.

15:38

Da li će ove godine biti jagoda na Vimbldonu?
(Foto: Thinkstock.com)

Vlasnik kompanije koji služi jagode na Vimblodnu kaže da se nada da postoiji “mehanizam” koji će pomoći evropskim radnicima koji rade sezonski u Velikoj Britaniji i nakon Bregzita.

Marion Regan, koja ima farme u Kentu, oslanja se na sezonce kako bi bila sigurna da će obezbediti Vimbldon svežim jagodama.

“I ja, i drugi proizvođači, jabuka ili salate – svi zavisimo od toga da li ćemo pre svega imati dovoljno radne snage da bi ubrali sve na vreme. Posebno smo zadovoljni što nam kao sezonci dolaze neki zaista fantastični ljudi, pretežno iz zemalja istočne Evrope preko leta”, kaže ona.

“Nadam se da će, kada napustimo EU, i dalje biti načina da ovi mladi ljudi mogu ponovo da dolaze da rade”, dodala je.

Prošle nedelje, izveštaj koji je radio BSF, pokazuje da bi cene jagoda i malina mogle da posrastu i 50 odsto zbog Bregzita. U izveštaju se navodi i da 95 odsto sezonaca u Britaniju dolazi iz EU. BSF poziva vladu da omogući radnicima da i posle Bregzita rade na ugovore kako bi popunili radna mesta za koja su očigledno, neophodni.

Oni koji dolaze u Englesku preko leta, vraćaju se kućama kada se sezona završi.

Jagode beru od 5 ujutru kada su još hladne. Nose ih u komore kojima se posle šalju na Vimbldon tog ili eventualno sledećeg dana kako bi mogle na vreme da se služe, sveže, ili sa dodatkom krema, šlaga...

“Ugostitelji na Vimbldonu traže naše jagode jer znaju da mogu da ih dobiju sveže, da su domaće i da ih mogu dobiti za dan”, kaže gospođa Regan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: