Članice BRIKS-a se trude nakon povlačenja SAD

Ministri spoljnih poslova Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike (zemalja BRIKS-a), razgovarali su o klimatskim promenama, trgovini i terorizmu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

19:07

Članice BRIKS-a se trude nakon povlačenja SAD
Foto: Thinkstock

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je izjavio da će Kina u narednim godinama nastojati "da proširi saradnju u oblastima kao što su trgovina i investicije", prenosi agencija AP.

NJegova koleginica iz Južnoafričke Republike Maite Nkoana-Mašabane je istakla da klimatske promene izazivaju veliku zabrinutost i da se moraju preduzeti sva raspoloživa sredstva kako bi se preokrenuli efekti klimatskih promena.

Ona je, takođe, ukazala na potrebu ujedinjenja u borbi protiv terorizma.

Članice BRIKS-a nastoje da dodatno usklade stavove o ključnim pitanjima, u trenutku kada američki predsednik Donald Tramp povlači SAD iz multilateralnih sporazuma kao što su Pariski sporazum za borbu protiv klimatskih promena i trgovinski sporazum o Transpacifičkom partnerstvu.

Zemlje BRIKS-a zajedno čine oko 40 odsto svetske populacije i 20 odsto globalne ekonomije.

Lideri pet zemalja će se u septembru sastati u kineskom gradu Sjamenu, na jugoistoku Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: