Rusi rasprodaju udeo u turskoj nuklearki

Moskva -- Ruska Državna korporacija za atomsku energiju Rosatom želi da proda 49 odsto udela u nuklearnoj elektrani Akuju koju gradi za Tursku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Međutim, i nakon te prodaje zadržaće kontrolni udeo u njoj, izveštava Raša tudej.

"Cilj Rosatoma je da privuče investitore do kraja 2017. godine. Želimo da ponudimo investitorima 49 posto udela u projektu", izjavila je portparolka Rosatoma Anastasija Polovinkina.

Dodala je da su Rusija i Turska postigle sporazum o tome da će električnu energiju proizvedenu u Akuji uglavnom distribuirati turska kompanija Tetas.

"Veći deo električne energije prodavaće Tetas, a mali deo će se prodavati na otvorenom tržištu", objasnila je Polovinkina.

Prošle nedelje je kompanija Akuju Nuklear, koja je nadležna za projekat, dobila licencu za proizvodnju električne energije na 49 godina.

Rusija i Turska su se dogovorile o izgradnji nuklearke Akuja 2010. godine, a ona će imati četiri reaktora ukupnih kapaciteta od 4.800 MW. Finansiranje izgradnje Akuje su obezbedili ruski investitori, pri čemu je 93 procenta uložila podružnica Rosatoma.

Smeštena u pokrajini Mersin na južnoj obali Turske, ona je prva nuklearna elektrana u zemlji.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija uložiti 22 milijarde dolara u Akuju. Prema zvaničnoj Ankari, očekuje se da će prva faza nuklearne elektrane biti otvorena 2023. godine.

Kako se predviđa, kada bude puštena u rad elektrana će podmirivati između šest i sedam odsto tražnje za električnom energijom u Turskoj. Elektrana će imati "životni vek" od 60 godina i radiće 8.000 sati godišnje.

Vesti

strana 1 od 5126 idi na stranu