Japanski div bankrotirao, "pada" u američke ruke

Akcije japanske kompanije Takate su pale za 16,5 odsto, nakon što su mediji izvestili da planira da podnese zahtev za stečaj.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.06.2017.

15:50

Japanski div bankrotirao,
Foto: Thinkstock, ilustracija

Mediji su preneli da Takate planira da proda svoje aktive jednoj američkoj kompaniji.

Akcije Takate su završile trgovanje na 404 jena (3,6 dolara), zabeleživši najveći dnevni pad na Tokijskoj berzi, prenosi agencija Frans pres.

Japanski list "Nikei" je preneo da će Takata, suočena sa obavezama koje prevazilaze 1.000 milijardi jena (9,0 milijardi dolara), doneti zvaničnu odluku o stečaju na sastanku upravnog odbora ovog meseca.

Iz Takate su prošle nedelje saopštili da nikakva odluka nije doneta, ali da su sve opcije "na stolu".

Američki proizvođač auto-delova Ki sejfti sistems (Key Safety Systems), u vlasništvu kineske kompanije Ningbo DŽojson, preuzeće poslovanje Takate, preneo je japanski list "Nikei".

U svetu je povučeno gotovo 100 miliona automobila, od čega 70 miliona u SAD, zbog rizika da će se Takatini vadzušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posledice po putnike u vozilu.

Takatini vazdušni jastuci povezuju se 11 smrtnih slučajeva u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: