Katastrofa u najavi: "Rat" Arapa već potapa

Prekid diplomatskih odnosa Katara sa susedima iz Persijskog zaliva mogao bi taj region da košta više milijardi dolara u nerealizovanoj trgovini i investicijama.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.06.2017.

08:11

Katastrofa u najavi:
Foto: Thinkstock

Ovaj "rat" mogao bi i da poskupi troškove zaduživanja u trenutku kada se taj region bori sa niskim cenama nafte.

Sa procenjenih 335 milijardi dolara aktiva u svom državnom investicionom fondu, Katar je, prema ocenama Rojtersa, u stanju da izbegne ekonomsku krizu koju bi mogla da prouzrokuje odluka Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da prekinu sve veze sa Katarom, nakon optužbi na račun te zemlje da podržava terorizam.

Ipak, pojedini delovi katarske ekonomije bi pretrpeli teške posledice ako bi ovaj spor potrajao mesecima, kao što je to, na primer, katarska berza, koja je pala za više od sedam odsto.

Brzorastuća katarska avio-kompanija Katar ervejz će se, takođe, suočiti sa velikim gubicima, pošto joj je zabranjen pristup najvećim vazduhoplovnim čvorištima na Bliskom istoku.

Katarska vlada se u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine zadužuje kako kod kuće, tako i u inostranstvu, kako bi finansirala infrastrukturnu potrošnju u iznosu od 200 milijardi dolara.

Međutim, pad vrednosti katarskih obveznica sugeriše da će zaduživanje Katara poskupeti, što bi, kako ocenjuje Rojters, moglo da uspori realizaciju pojedinih projekata.

Budući da se sve članice Saveta za zalivsku saradnju (GČ) uveliko oslanjaju na izvoz nafte i gasa, one među sobom imaju slabe trgovinske i investicione veze, što bi moglo da ograniči ekonomske posledice ovog spora, navodi britanska agencija.

Emirati su najveći trgovinski partner Katara iz GČ-a, ali tek peti partner globalno gledano.

Građevinski troškovi u Kataru bi takođe mogli porasti, jer se aluminijum i drugi građevinski materijali više ne mogu uvoziti kopnenim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: