Obećana zemlja u Evropi - ovo je dokaz

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj opala je u maju na 5,7 odsto, što je najniži nivo od ujedinjenja 1994. godine.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 31.05.2017.

18:37

Obećana zemlja u Evropi - ovo je dokaz
Foto: Thinkstock

Ovi podaci potvrđuju stabilnost rasta najveće evropske ekonomije, navodi se u objavljenim izveštajima.

Agencija za zapošljavanje je u petak saopštila da se podaci o nezaposlenosti sezonski prilagođavaju.

U saopštenju Agencije se navodi da je stopa nezaposlenosti u aprilu sa uračunatim sezonskim varijacijama iznosila 5,8 odsto, a da je na tom nivou bila i u martu.

"U povoljnom ekonomskom okruženju se rast nastavlja, nezaposlenost je opala u maju, zapošljavanje je sve snažnije a potražnja za manuelnim radom je ostala na istom nivou", rekao je direktor Agencije Detlef Šele.

Govoreći u ciframa koje se koriste u javnosti, nezaposlenost je opala sa 5,8 odsto u aprilu na 5,6 odsto u maju a broj ljudi koji traže posao je u maju iznosio 2,5 miliona, što je za 71.000 manje nego prethodnog meseca.

Definicija nezaposlenosti koju koristi nemačka Agencija za zapošljavanje je restriktivnija od one koju upotrebljava Evropska kancelarija za statistiku Eurostat.

Eurostat, koji je martovsku stopu nezaposlenosti u Nemačkoj procenio na 6,7 odsto, koristi definiciju nezaposlenosti Međunarodne organizacije rada i ne računa u nezaposlene osobe koje rade najmanje jedan sat nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: