EU Grcima: Mi smo spremni, a vi delujte brzo

Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) je spreman za isplatu vitalnih spasilačkih zajmova krizom pogođenoj Grčkoj u junu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2017.

15:09

EU Grcima: Mi smo spremni, a vi delujte brzo
(Foto: Getty images)

Međutim, ta zemlja mora da "deluje brzo" po pitanju sprovođenja reformi iz paketa pomoći, kaže glavni ekonomista ESM-a Rolf Štrauh.

"ESM je spreman da, kada svi uslovi budu ispunjeni, izvrši isplatu tranše. Nije prekasno za deblokadu tranše u junu. Ali Grčka mora da deluje brzo", rekao je Štrauh, a prenosi agencija Rojters.

Evropski kreditori Grčke će, kako dodaje, nastaviti da tragaju za načinima za ublažavanje dužničkog tereta Atine, nakon što ministri finansija evrozone i Međunarodni monetarni fond (MMF) prošle nedelje nisu uspeli da postignu dogovor o ublažavanju grčkog duga.

Grčkoj je potrebno oko sedam milijardi evra kredita iz 86 milijardi evra vrednog spasilačkog paketa pomoći kako bi izmirila obaveze koje joj dospevaju na naplatu u julu.

Međutim, isplata tih sredstava zavisi od procene napretka Atine, odnosno zaključenja druge revizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: