Nova era: Istok napokon dobija svoj avion

Kina i Rusija su pokrenule ambiciozni projekat zajedničke proizvodnje dugolinijskog aviona, koji će biti konkurencija boingu i erbasu.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 23.05.2017.

08:57

Nova era: Istok napokon dobija svoj avion
Foto: Tanjug/AP

Kineska državna firma Komeršal erkraft korporejšn of Čajna (Commercial Aircraft Corporation of China- Comac) i ruska državna firma Junajted erkraft korporejšn (United Aircraft Corporation-UAC) saopštile su da su zvanično formirale zajedničku firmu za proizvodnju dugolinijske širokotrupne letelice nove generacije.

Firma će imati sedište u Šangaju.

"Osnivanje zajedničke firme odražava značajan napredak u projektu izgradnje velikog kinesko-ruskog aviona", rekao je predsednik Comaca Đin Džuanglong u saopštenju.

Na ceremoniji otvaranja kancelarije nove zajedničke kompanije u Šangaju, predsednik ruske kompanije za civilnu avijaciju Suhoj, Vladislav Masalov rekao je da će zajednički kinesko-ruski projekat koštati oko 13 milijardi dolara, prenosi agencija TAS.

"Definisali smo ukupni budžet programa na oko 13 milijardi dolara. Finansiranje će biti obezbeđeno kroz nacionalne kompanije", rekao je Masalov, navodi TAS.

Masalov je rekao da su se dogovorili o raspodeli posla, odnosno koja firma će proizvoditi koje delove aviona.

Prema navodima Comaca, nova letelica će moći da primi 280 putnika i da leti na dužini od 12.000 kilometara. Ona će biti direktni konkurent boingu 787 i erbasu 380. Avion će se sklapati u Šangaju.

U zajedničkom saopštenju predsednik UAC-a Juri Silusar rekao je da ovaj projekat svedoči o želji Kine i Rusije da se obavežu na dugoročnu saradnju.

Novoosnovana firma zove se Čajna-Raša komeršal erkraft internešenal korporejšen (CRAIC).

Comac je prošle godine saopštio da bi avion mogao da ostvari svoj prvi let za sedam godina, a isporuke da počnu tri godine kasnije.

Kina je već napravila ključni korak u svom ambicioznom poduhvatu da postane konkurent vodećim svetskim proizvođačima aviona, početkom meseca objavila je uspešno poletanje aviona srednjeg dometa C919, koji je proizveo Comac.

Ta letelica sa 168 mesta izgrađena za regionalne letove predstavlja rezultat skoro decenije napora u zemlji, s ciljem da smanji zavisnost od evropskog konzorcijuma Erbas i američkog giganta Boinga.

Erbas i Boing dominiraju kineskim tržištem putničkih letelica i broj njihovih aviona raste zbog sve veće tražnje u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: