Još jedan šamar Obami, Tramp u zabranjenoj zoni

Američki predsednik Donald Tramp trebalo bi da potpiše uredbu koja bi mogla da poništi Obaminu zabranu o bušenju nafte u Akrtičkom moru.

Svet

Izvor: B92

Subota, 29.04.2017.

14:48

Još jedan šamar Obami, Tramp u zabranjenoj zoni
(Foto: Getty images)

Reč je o bušotinama koje su planirane u delovima SAD i Atlantskom okeanu. To je inače obećanje koje je Tramp dao tokom kampanje, i plan je da se tako podstakne proizvodnja domaće energije.

“Ova uredba učvrstila bi našu poziciju kao svetskog lidera energije i obezbedila bi energetsku sigurnost američkog naraoda, a ne bismo narušili nijednu strogu uredbu o zaštiti životne sredine koje su trenutno na snazi”, rekao je ministar Rajan Zinke.

Reč je o 1, 7 milijardi hekara koje ima polja od oko 90 milijardi barela nafte i bar 330 milijardi kubnih metara gasa.

Za sada su ta polja neistražena jer je Barak Obama zabranio bušenja na tim poljima zbog očuvanja koralnih grebena, i uopšte te okoline.

Taj Obamin potez bila je značajna pobeda za one koji se bore za očuvanje okoline, a borili su se godinama protiv bušenja u toj ekološki krhkoj regiji.

Društva za zaštitu prirode već su najavila oštre proteste ukoliko Tramp stavi potpis na ovaj dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: