"Dolazak Le Penove na vlast? Veliki poremećaj"

Vašington -- Pobeda kandidata ekstremne desnice Marin Le Pen na predsedničkim izborima u Francuskoj mogla da izazove političke i ekonomske turbulencije, kaže Kristin Lagard.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Hose Luis Magana
Foto: Tanjug/AP/Hose Luis Magana

"To bi sigurno donelo velike poremećaje", rekla je Lagard, bivša francuska ministarka finansija a sadašnja šefica MMF za CNBC televiziju u Vašingtonu, gde su MMF i Svetska banka počeli polugodišnje prolećno zasedanje, prenosi agencija Frans pres.

U Francuskoj će se u nedelju održati prvi krug predsedničkih izbora. Mada ankete ne ukazuju na siguran put Le Penove ka predsedničkoj fotelji, stručnjaci su oprezni prema izjavama da ona ne može pobediti.

Le Pen je obećala da će izvesti Francusku iz evrozone i raspisati referendum za izlazak zemlje iz Evropske unije, kao što je to uradila Velika Britanija prošle godine.

MMF se ove nedelje opet zauzeo za trgovinske integracije i liberalizaciju trgovine, suprotstavljajući se rastu nacionalističkih osećanja na obe strane Atlantika.

Evropska unija i harmonizacija u Evropi bili su centralni deo političkog poretka nakon Drugog svetskog rata, rekla je Lagard.

"To nas je zaštitilo od strahota ratova i to moramo imati na umu. Vekovima smo se 'klali'. Činjenica da smo unazad skoro 70 godina imali mir, prijateljske i konstruktivne odnose je dragulj, i njega treba sačuvati", istakla je Lagard.

Vesti

strana 1 od 5187 idi na stranu