Rusija vs. EU: Preokret - ko je sad koga izigrao

Preokret - EU je objavila da više nema pravnog osnova da blokira izgradnju Severnog toka dva.

Svet

Izvor: B92

Subota, 01.04.2017.

10:46

Rusija vs. EU: Preokret - ko je sad koga izigrao
(Foto: Thinkstock.com)

Brisel sada želi da pregovara samo o bezbednosti sa Moskvom.

Evropska unija je, podsetimo, pokušala da osujeti gradnju tog gasovoda, naročito usled pritisaka iz Poljske i baltičkih zemalja.

Reč je o gasovodu koji bi trebalo da udvostruči isporuke ruskog gasa ka Evropi. Pitanje je još da li će Ukrajina biti potpuno isključena iz ovog projekta.

Volstrit žurnal sada piše da je imao uvid u dokument EK u kome ona navodi da nije imala osnova da zaustavi gasovod.

“Mi ne volimo Severni tok 2 politički”, rekla je Ana Kajsa Itkonen,portparol EK iz energetike.

“Međutim, ne postoje zakonske osnove kojima bi Komisija mogla da spreči Severni tok 2, jer pravila EU se ne odnose na ovaj deo gasovoda”, dodala je.

Protiv proširenja postojećeg ruskog gasovoda na dnu Baltičkog mora u Evropskoj uniji protestuju najviše Poljska i Slovačka čije teritorije nove isporuke ruskog gasa zaobilaze, a Slovačka je izračunala da će godišnje gubiti stotine miliona evra na tranzitu ruskog gasa na Zapad preko Ukrajine i Slovačke.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski govorio je da ih je Rusija izigrala i da će "odustati od proširenja Severnog toka, a da joj Južni tok više uopšte nije ni potreban".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: