Opasnost: Kada počne rat između Evrope i SAD...

Trgovinski sporovi između SAD i Evrope će naštetiti privrednom rastu i globalnom upravljanju.

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

16:42

Opasnost: Kada počne rat između Evrope i SAD...
Foto: Thinkstock

To se događa u vremenima kada Zapad treba da zauzme jedinstven stav protiv nezakonitih trgovinskih praksi, izjavio je danas italijanski ministar za industriju Karlo Kalenda.

"Svaki trgovinski sukob između SAD i Evrope bi predstavljao opasnost ne samo za naše ekonomije, već i za regulativu koja se odnosi na upravljanje globalizacijom", rekao je Kalenda novinarima u Rimu.

Zapadne zemlje bi, kako je dodao, trebalo da se uzdrže od trgovinskih sporova, "koji bi simbolično ukazali na podele u trenutku kada zapadni svet treba da bude jedinstven u zaštiti sopstvenih građana od nezakonitih trgovinskih praksi".

Istovremeno, generalna direktorka italijanske čeličane Marčegalja, Ema Marčegalja, kaže da bi uvođenje predloženog pograničnog poreza o kom se diskutuje u SAD bilo dovoljan razlog za podnošenje tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

"Pogranični porez će biti objava trgovinskog rata koji bi trebalo da bude pokrenut pred STO, a kada otpočnete rat, onda ne znate gde ćete završiti", rekla je novinarima u Rimu, a prenosi agencija Rojters.

Još je, međutim, moguće da taj predlog ne bude realizovan i da će sve, kako navodi, biti rešeno u transatlantskim pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: