Otišao je poslednji "pravi" Rokfeler, gde će blago

Milijarder, bankar i čuvar svoje dinastije, Dejvid Rokfeler preminuo je u 102. godini života.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Njegov deda bio je Džon D. Rokfeler, i u to vreme daleko najbogatiji čovek sveta, koji je osnovao Standard Oil u 19. veku “majku” Ekson mobajla i Ševrona. Bio je sin Džona D- Rokfelera Jr-a koji je izgradio Rokfelerov centar.

Dejvid je poslednji živi unuk prvog milijardera u SAD.

Nakon smrti braće i sestara je postao čuvar bogatstva i čovek koji je upravljao jednom od najvećih poslovnih, ali i filantropskih imperija na planeti. Svi drugi Rokfelerovi povezani su samo rođačkim vezama.

Dejvid je kao mali uživao u svim blagodetima porodičnog bogatstva. Umeo je, navodno da se vozi rolere duž Pete avenije u pratnji limuzine, ako bi se on i njegovi prijatelji umorili. Bio je i veliki filantrop i ljubitelj umetnosti.

Rokfeler je neizmerno voleo Njujork i igrao je veliku ulogu u oblikovanju grada kakav ga svet danas poznaje. Bio je ključna figura u rešavanju fiskalnih problema u kojima se NY našao sredinom sedamdesetih.

Poznato prezime koje je nosio nikada mu nije odmoglo. Ali on se trudio da bude diskretan i odmeren, tako je bar govorio.

Voleo je i da putuje, a to je koristio za širenje poslovanja banke, ali i tihu diplomatiju. Mnogi su vreme provedeno u inostranstvu krivili za loše rezultate banke u SAD.

Iako porodica Rokfeler nije bila vlasnik više od pet odsto akcija banke Chase Manhattan, ona je za vreme Dejvida koji je banku vodio sedamdesetih bila poznata kao “Dejvidova banka”. Dok je bio na čelu Chasea od 1969. do 1981, Rokfeler je stvorio mrežu bliskih odnosa sa vladama i multinacionalnim kompanijama pa su neki analitičari tvrdili da banka ima sopstvenu spoljnu politiku.

Dejvidu su mnogi predsednici nudli da bude ministar finansija, međutim sve ih je odbio.

Portparol porodice kaže da je Dejvid donirao gotovo dve milijarde dolara

Banka Chase Manhattan povećala je svoju vrednost sa 4,8 milijarde dolara 1946. kada joj se pridružio na 76,2 milijarda dolara kada se povukao u aprilu 1981. Danas je deo banke JP Morgan čejs

Prema podacima magazina Forbs, bogatstvo Rokfelera iznosi blizu tri i po milijarde dolara.

Dejvis je iza sebe ostavio šestoro dece, ali pitanje je ko će naslediti njegovo bogatstvo, s obzirom da su se nedavno u američkim medijima pojavile informacije da će on veliki deo svog bogatstva ostaviti univerzitetu Harvard.

Mediji sada spekulišu da Harvard dobiti najmanje 100 miliona dolara, dok će ostatak biti podeljen u manje donacije, i raspoređen u porodične fondove, najverovatnije za svakog od njegovo šestoro dece.

Vesti

strana 1 od 5126 idi na stranu