SB o Srbiji: Puki pristup, net najskuplji u Evropi

Bukurešt -- Da bi u potpunosti iskoristila potencijale digitalnog doba, Srbija mora otići korak dalje od pukog pristupa internetu, navodi se u izveštaju Svetske banke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U izveštaju se ocenjuje da je Srbija jedan od lidera u globalnoj ponudi onlajn talenta.

Srpski frilenseri vide dobre mogućnosti u onlajn frilens poslovima, a zarada je visoka za one koji poseduju adekvatna znanja koja prate nove tehnologije, navodi se u izveštaju.

Istovremeno se navodi da stanovnici Srbije plaćaju internet usluge po cenama koje su među najvišima u Evropi.

Regulatorni okvir EU je značajan faktor koji utiče na zakonodavne reforme u zemljama kandidatima za ulazak u EU poput Srbije.

Unapređenje logistike, naprimer, tako što bi se omogućila veća konkurencija i usvajanje novih tehnologija u sektoru infrastrukture, doprinelo bi otvaranju mogućnosti za e-trgovinu u zemlji.

Nedostatak opcija za onlajn plaćanje predstavlja prepreku za e-trgovinu u Srbiji, pri čemu svega 15 odsto građana poseduje kreditnu karticu, kaže ekonomista SB i sastavljač izveštaja Hernan Vinkler.

U izveštaju pod nazivom "Ubiranje digitalne dividende: stavljanje interneta u službu razvoja Evrope i centralne Azije" koji je predstavljen u Bukureštu navodi se i da države EU, ukoliko žele da stanu na put porastu nejednakosti i isključenosti u regionu, moraju da usvoje politike usmerene na prilagođavanje radnika novim radnim mestima koja nastaju zahvaljujući internetu.

Pristupačan i gotovo univerzalan pristup internetu nije dovoljan kako bi zemlje EU u potpunosti iskoristile mogućnosti koje pružaju digitalne tehnologije.

Stoga je neophodno još raditi na razvoju politika okrenutih ka stvaranju okruženja za bolje povezivanje radnika sa digitalnim radnim mestima, navodi se u izveštaju.

“Očigledno je da se pristup internetu sam po sebi automatski ne pretvara u ekonomsku dobit””, ističe Hans Timer, glavni ekonomista Svetske banke za region Evrope i centralne Azije.

“S obzirom na njihov nivo tehnološkog razvoja, evropske zemlje trebale bi da budu uspešnije u oblasti e-trgovine, ali u Evropi još uvek ne svedočimo pojavi nekog Google-a ili Facebook-a.”

“Iako internet otvara nove i ranijene viđene prilike, prisutna je i mogućnost daljeg isključivanja, naročito nekvalifikovanih radnika”, upozorava Hernan Vinkler, ekonomista Svetske banke za region Evrope i centralne Azije i glavni autor izveštaja.

“Moramo uvesti politike koje će ljudima pomoći da se prilagode novim izazovima”, navodi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu