Arapi vs. Amerikanci: Broj 60 bi promenio sve

Saudijska Arabija očekuje da cena sirove nafte poraste do 60 dolara po barelu u ovoj godini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

19:25

Arapi vs. Amerikanci: Broj 60 bi promenio sve
(Foto: Thinkstock.com)

Kako kažu neimenovani izvori za Rojters ova cifra bila bi dovoljna da ponovo zainteresuje investitore za novim poljima i ne dovede do porasta proizvodnje škriljaca u SAD.

Od dogovora članica OPEK oko zamrzavanja proizvodnje od novembra, cena nafte je porasla 14 odsto, ali još nije prešla 56 dolara za barel.

Zvaničnici OPEK tvrde da ne jure određenu cenu nafte, već da im je fokus da stabilizuju zalihe i izbalansiraju tržište.

Međutim, zvanični Rijad i njegovi zalivski saveznici traže povećanje jer su niske cene do sada već narušile njihove budžete i plaše se da li će to moći i kako da nadoknade.

S druge strane, ni oni ne žele da ta cena bude previsoka jer bi to onda ohrabrilo proizvođače u SAD, odnosno vađenje iz škiljaca. Prognoze su da bi ta prozvodnja mogla da poraste za oko 300.000 barela dnevno ove godine.

“U principu, nešto oko 60 dolara ove godine bilo bi dobro. Ta cena neće podsticati veliki bum škriljaca”, rekao je izvor iz OPEK.

Dodao je da Saudijci žele da vide tu cenu od 60 dolara i da bi to bilo dobro za naftne investicije.

Inače, da bi bi iz naftnog polja počela da se vrši proizvodnja potrebno je oko četiri godine, dok nafta u SAD može da se vadi iz škriljaca za nekoliko meseci otako se donese takva odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: