Kad Britanci odu, neko iz EU će morati to da plati

Nemačka i druge članice EU moraće da uplate veća sredstva u budžet EU po istupanju Velike Britanije iz bloka, izjavio je evropski komesar Ginter Etinger.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

14:50

Kad Britanci odu, neko iz EU će morati to da plati
(Foto: Thinkstock.com)

Članice, kako je istakao, međutim neće pokriti celokupan udeo Britanije, prenosi agencija Frans pres.

"Ne mislim da su zemlje članice spremne da na sebe preuzmu celokupan doprinos Britanije. Istovremeno, Poljska i drugi budžetski korisnici neće prihvatiti da pomoć za strukturno slabe regione bude smanjena za devet milijardi evra godišnje. Kompromis će morati da se pronađe", rekao je Etinger za nemački poslovni list "Handelsblat".

Zbog novih finansijskih ograničenja prouzrokovanih izbegličkom krizom i borbom protiv terorizma, EU bi mogla da smanji iznos sredstava u tradicionalnim oblastima potrošnje, kao što su subvencije za poljoprivredu, ocenjuje AFP.

Etinger je, takođe, naglasio da se protivi plaćanju specijalnog poreza za EU, što je nedavno predložio bivši italijanski premijer Mario Monti i da bi umesto toga, deo sredstava mogao biti prikupljen od akciza na gorivo u zemljama članicama "u iznosu od jednog ili dva centa po litru".

Zvanični London će, prema njegovim rečima, nastaviti da finansira projekte EU u čijem kreiranju je imao ulogu, čak i nakon planiranog konačnog izlaska iz EU u 2019. godini.

"Britanski doprinos budžetu EU neće iznenada prestati kada Britanija istupi iz bloka", istakao je Etinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: