Drastično rezanje nakon vrhunca 2014.

Potrošnja uglja u Kini, najvećem svetskom potrošaču te sirovine, pala je u 2016. treću godinu zaredom, pokazali su objavljeni zvanični podaci kineske vlade.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.02.2017.

11:36

Drastično rezanje nakon vrhunca 2014.
Foto: Thinkstock

Potrošnja uglja je prošle godine smanjena za 4,7 odsto u odnosu na 2015. godinu, a udeo uglja u energetskom miksu Kine je "skliznuo" na 62 procenta, što je za dva odsto manje u odnosu na godinu ranije, navodi se u izveštaju kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Ukupna proizvodnja uglja je takođe smanjena, i to za devet procenata, na 3,41 milijardu tona u 2016. godini.

"Takvi podaci govore da je potrošnja uglja verovatno doživela vrhunac negde oko 2014. godine", navodi se u saopštenju grupe za zaštitu životne sredine "Čajna dajalog", i dodaje da i dalje postoji bojazan od oporavka tražnje ukoliko Kina nastavi da stimuliše svoju ekonomiju infrastrukturnim investicijama.

Kina je u decembru najavila da će smanjiti godišnju proizvodnju uglja za 800 miliona tona, jer pokušava da se reši nebezbednih i neefikasnih rudnika i da smanji zagađenje.

Visok nivo smoga u kineskim gradovima probudio je ogromno nezadovoljstvo javnosti, zbog čega je vlada u Pekingu obećala da će smanjiti potrošnju onih izvora energije koji prouzrokuju zagađenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: