Hestil kupuje i čeličanu u Košicama

Kineska kompanija Hestil počinje od februara dubinsku proveru stanja slovačke železare Ju-Es stil u Košicama.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, ilustracija
Foto: Tanjug, ilustracija

Američki vlasnik železare odbio je sve ponude za prodaju osim kineske i potpisao prošle sedmice memorandum.

"Vladu je informisao direktno američki vlasnik. Pristup je vrlo korektan. Jako nam je stalo da proizvodnja ostane u Košicama zato što je to važno strateško preduzeće koje vezuje za sebe hiljade ljudi i to ne samo direktno. To je preduzeće koje utiče na masu drugih preduzeća i na ukupni kulturni, sportski i društveni život u Košicama", kazao je o odlasku američkog strateškog partnera iz slovačke železare premijer Robert Fico.

Fico je najavio da će, kad krenu konkretni pregovori o prodaji, pokušati da izdejstvuje da i slovačka država dobije neki paket akcija.

"Niko nam neće dati većinski paket ali pokušaćemo makar da gurnemo nogu u odškrinuta vrata preduzeća", rekao je Fico i dodao da tako velike preduzeće ne može da funkcioniše bez države.

Ju-Es stil Košice je jedina firma ćerka američkog metalurškog giganta iz Pitsburga koji je u gubicima, ali slovačka železara, koja generiše 20 odsto prihoda cele korporacije, poslednjih godina posluje u plusu.

Hestil (Hebei Iron and Steel Group Co) kompanija sa 130.000 zaposlenih iz Kine preuzela je prošle godine Smederevsku železaru, koja je do 2012. takođe bila u vlasništvu Ju-Es stila.

Slovačka vlada se nada da će eventualni novi kineski vlasnik zaustaviti otpuštanja iz poslednjih godina i ostati na sadašnjih desetak hiljada radnika.

strana 1 od 228 idi na stranu