Putinu je možda bolje da ne pita Trampa

Ruski predsednik Vladimir Putin možda bi mogao da čeka neko vreme pre nego što se opet pojavi pitanje ukidanja sankcija.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

15:51

Putinu je možda bolje da ne pita Trampa
(Foto: Getty images)

Kako piše Blumberg, ukoliko bi SAD ublažile sankcije Rusiji, rublja bi mogla da skoči i do deset odsto.

To nikako ne ide pogoduje naporima ruske vlade da očuva stabilnost rublje i drži ekonomiju uravnoteženom, piše list.

Ruski budžet uglavnom je vezan sa izvoz nafte i gasa i ti ugovori su uglavnom u američkim dolarima. To znači da rublja, koja je izgubila polovinu svoje vrednosti, može da nadoknadi pad u kratkom roku.

Slaba rublja podstiče domaću proizvodnju i sa jačom nacionalnom valutom narušila bi se konkurentnost domaćih proizvođača.

“Ruski zvaničnici neće biti previše srećni ako se to desi i sigurno će intervenisati. To je sigurnije ukoliko se prate njihove dosadašnje reakcije. Naravno da neće dozvoliti da ojača previše”, rekao je konsultant za finansije Vadim Avragim, prenosi Blumberg.

Vladimir Putin i novoizabrani predsednik Donald Tramp nedavno su razgovarali telefonom, ali tom prilikom, kako prenose mediji, nije bilo reči o ukidanju sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: