Nisu plaćali gorivo, sad kupuju najveću flotu ikad

Nju Delhi -- Indijski avio-prevoznik SpajsDžet ugovorio je kupovinu do 205 Boingovih aviona u vrednosti 22 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je jedan od najvećih ugovora ikada u indijskom vazduhoplovstvu.

Predsednik SpajsDžeta Adžaj Sing je izjavio da niskotarifni prevoznik, koji ima 13-procentni udeo na indijskom tržištu, širi kako svoje domaće, tako i međunarodno poslovanje, prenosi agencija Frans pres.

"Ovo je najveći ugovor za SpajsDžet i jedan od najvećih u indijskoj avijaciji, a ujedno i najveći za Boing u Indiji", rekao je on novinarima, objavljujući ovu vest.

"Sada smo u vrlo dobroj poziciji da proširimo našu mrežu i poslovanje, uključujući i domaće i međunarodne linije i destinacije", dodao je Sing.

Ovaj ugovor ožnačava veliki zaokret SpajsDžeta, čiji su avioni privremeno bili prizemljeni 2014. godine, pošto su dobavljači odbili da kompaniji isporučuju gorivo zbog neplaćenih računa, navodi francuska agencija.

Analitičari kažu da je indijski vazduhoplovni sektor od tada živnuo zahvaljujući nižum cenama goriva i rastu tražnje potrošača, budući da je domaći vazdušni saobraćaj skočio prošle godine za 21 odsto.

SpajsDžet, čiji je tržišni udeo manji od Indiga, Džet Ervejza i Er Indije, jedini je indijski lou-kost vazdušni prevoznik sa Boingovom flotom.

"Čast nam je da budemo partner SpajsDžeta i da smo ovoliko prisutni u Indiji, a to je dokaz naše posvećenosti ovdašnjim partnerima i Indiji", rekao je Rejmond Koner, potpredsednik Boinga.

strana 1 od 228 idi na stranu