VW priznao krivicu, plaća 4,3 mlrd $ kazne u SAD

Nemački auto-gigant postigao je dogovor sa američkim regulatorima za rešavanje problema zbog dizel skandala. Kompanija će platiti 4,3 milijarde dolara kazne.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2017.

16:29

VW priznao krivicu, plaća 4,3 mlrd $ kazne u SAD
(Foto: Getty images)

Iz VW kažu da će troškovi određeni za rešavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi evra, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tokom tri iduće godine biti pod nezavisnim nadzorom.

VW je pristajući na ovu nagodbu priznao krivicu.

Američki državni tužilac Loreta Linč i šefica Agencije za zaštitu životne sredine đina Mekarti će nagodbu ozvaničiti kasnije večeras na konferenciji za novinare u Vašingtonu, navodi se u saopštenju američke vlade, a prenosi agencija Rojters.

Britanska agencija je, takođe, saznala da bi tužioci mogli da pokrenu krivični postupak protiv još nekih pojedinaca u ovom slučaju.

VW je potvrdio sinoć da je sa američkim regulatorima postigao okvirnu nagodbu od 4,3 milijarde dolara, u sklopu skandala "dizelgejt".

Kako navodi Rojters, nagodba neće uticati na tekuću istragu koju vlada u Vašingtonu sprovodi protiv sadašnjih i bivših zvaničnika Folksvagena.

Nemačka kompanija je prethodno pristala da plati do 17,5 milijardi dolara u SAD kako bi "stavila tačku" na optužbe američkih regulatora, vlasnika automobila i dilera, i takođe je ponudila otkup gotovo 500.000 automobila.

Pod pritiskom američkih vlasti, VW je u septembru 2015. godine priznao da je u 11 miliona dizel vozila ugradio tajni softver koji smanjuje emisiju štetnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Taj skandal, koji su globalni mediji nazvali "dizelgejt", ugrozio je reputaciju i umanjio prodaju VW-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: