Šta će sad giganti: Nestaje evropski poreski raj

EU je izgleda konačno naterala Luksemburg da pooštri poreske zakone i da prestane da pomaže u skrivanju poreza.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2017.

12:44

Šta će sad giganti: Nestaje evropski poreski raj
(Foto: Thinkstock.com)

Kao odgovor na zahteve EU da se ne pomaže gigantima da izbegavaju plaćanje poreza, Luksemburg je od prvog januara promenio zakone.

Promene će najviše pogoditi luksemburške filijale multinacionalnih kompanija, kojima je ta zemlja nudila takozvana preliminarna poreska rešenja.

Novi propisi učvrstiće princip objektivnog poslovanja, što znači da će finansiranje između različitih jedinica iste kompanije morati da bude realizovano kao da je reč o nepovezanim kompanijama.

Evropska komisija je pozdravila nove propise, ali nije otkrila kako će oni uticati na tekuću istragu.

Komisija je prošle godine naložila Luksemburgu da povrati između 20 i 30 miliona evra od italijanskog Fijata, koji se, kako je saopšteno, okoristio od nelegalnih poreskih ugovora sklopljenih sa Luksemburgom.

Skandal iz 2014. godine Lux leak je otkrio da su neke od najvećih svetskih kompanija, poput Pepsija i Ikee, dobijale poreske olakšice na osnovu ugovora potpisanih sa luksemburškom vladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: