Niko kao oni - nakon sankcija duplo jači

Nema puno zemalja koje su poput Irana imale tolike koristi od oporavka naftnog tržišta u 2016. godini, ocenjuje njujorška agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

11:02

Niko kao oni - nakon sankcija duplo jači
Foto: Thinkstock

Od ublažavanja sankcija Iranu u januaru, taj proizvođač nafte iz Persijskog zaliva je udvostručio izvoz "crnog zlata", pošto su se cene tog energenta oporavile i pošto je dobio "zeleno svetlo" Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da poveća proizvodnju dok su druge članice naftnog kartela u obavezi da je smanje.

"Iran je definitivno u boljem stanju nego kada je počeo ovu godinu. Sada su Iranu potrebne strane investicije", izjavio je analitičar Komercbanke, Karsten Frič.

Iako se većina zalivskih zemalja suočila sa padom naftnih prihoda zbog sunovrata cena nafte, Iran, sa tri puta većom populacijom od Saudijske Arabije i sa ekonomijom koja je manje zavisna od nafte, ubrzao je svoj privredni rast, navodi “Blumberg”.

Kako bi zadržao zamajac, zvanični Teheran nastoji da privuče više od 100 milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu industriju koja je godinama bila lišena tehnologije i finansijskih sredstava.

Iran je ove godine povećao proizvodnju nafte za 870.000 barela dnevno, i postao je treći najveći proizvođač unutar OPEK-a, prema računici "Blumberga".

Iranska ekonomija ulazi u 2017. godinu ojačana, zahvaljujući uspehu državnog rukovodstva u pregovorima o izuzimanju zemlje iz sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, nakon što su članice OPEK-a u novembru pristale da kolektivno srežu pumpanje počev od 1. januara.

"To je veliki uspeh", ocenjuje Frič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: