Nema čekanja, šta biste uradili s 560 € viška?

Finska će početkom 2017. godine i zvanično da uvede osnovni prihod za dve hiljade radnika.

Svet

Izvor: B92

Subota, 24.12.2016.

15:58

Nema čekanja, šta biste uradili s 560 € viška?
(Foto: Thinkstock.com)

Svako od tih radnika koji budu učestvovali u eksperimentu dobiće mesečno po 560 evra u trajanju od dve godine.

Zagovornici ovog poteza kažu da će tako popraviti kvalitet života radnika, smanjiti nezaposlenost i stvoriti nova radna mesta. Tamošnja vlada će sprovesti i istraživanje na koji način isti osnovni dohodak utiče na pojedince i porodice.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Finska je odavno planirala uvođenje ovog projekta, dakle konačno bi trebalo da ga pokrenu.

Holandski grad Utreht u januaru je pokrenuo eksperiment i treba sada čekati rezultate da se vidi kakav je efekat. Ljudi u tom gradu u eksperimentalnom periodu dobiće po 1.100 evra.

Bogata Švajcarska odbila je taj predlog na referendumu, a Vlada premijerke Ketlin Vun u Ontariju je nedavno saopštila da će “rad sa učesnicima eksperimenta odrediti i osmisliti kako treba sprovesti pilot projekat koji podrazumeva osnovni minimalni dohodak”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: