Rusi pristali: Režu proizvodnju za 300.000 barela

Rusija je prihvatila da svoju eksploataciju smanji za 300.000 barela, izjavio je predsednik OPEK-a, ministar energetike i industrije Katara.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

18:10

Rusi pristali: Režu proizvodnju za 300.000 barela
(Foto: Thinkstock.com)

Sporazum OPEK-a podrazumeva smanjenje eksploatacije nafte u zemljama koje nisu članice ovog kartela za 600.000 barela dnevno, Rusija je prihvatila da svoju eksploataciju smanji za 300.000 barela, izjavio je predsednik OPEK-a, ministar energetike i industrije Katara Muhamed Ben Saleh el Sada.

"Tokom razgovora s ovim zemljama dobili smo podršku i videli težnju da se doprinese s ovih 600.000 kao dodatak za ovih 1,2 miliona barela od OPEK-a“, rekao je Sada na konferenciji za novinare.

"Drago mi je da saopštim da je Rusija već pristala da smanji eksploataciju na 300.000 barela, a druge zemlje takođe su se pozitivno izjasnile prema ovom pitanju. Sazvaćemo sednicu, na kojoj ćemo utvrditi ovo pitanje“, dodao je on.

Sporazum koji je OPEK postigao u sredu stupiće na snagu od 1. januara sledeće godine, a podrazumeva smanjenje eksploatacije nafte za 1,2 miliona barela dnevno, odnosno na nivo od 32,5 miliona barela na dan.

"Uz razumevanje i saradnju svih zemalja OPEK-a uspeli smo da postignemo sporazum. Ovaj sporazum je zaključen iz osećanja odgovornosti za članice OPEK-a i zemlje koje nisu članice OPEK-a, za zajedničku dobrobit svetske ekonomije“, rekao je Sada, inače ministar energetike i industrije Katara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: