Napad na Telekom - pogođeno 900.000

Telekom je napadnut - sajberkriminalci hteli su da "porobe“ rutere tog internet-operatera u Nemačkoj, ali to nisu uspeli, mada su ih ipak onesposobili.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

16:13

Napad na Telekom - pogođeno 900.000
Foto: Thinkstock

Sada se traže krivci i predlažu kaznene mere.

Nemački Telekom našao se na meti velikog hakerskog napada. Oko 900.000 rutera korisnika tog operatera nije radilo dva dana – čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi.

Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije. Nepoznati napadači su, prema poslednjim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbednosnom sistemu tih rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima.

No, napad na ranjive rutere je zakazao i umesto da ostanu „porobljeni“, oni su se „zagrcnuli“ zbog greške u štetnom kodu i – zakazale su im pomenute funkcije.

Traže se krivci

Greška u zaštiti rutera otkrivena je 7. novembra i to najpre kod irskog provajdera Eir. Nemački Telekom morao je da zna do kakvih problema može da dođe. Do rešenja problema Telekom je svojim korisnicima stavio na raspolaganje besplatan mobilni internet.

U nekoliko saopštenja koncerna dominira poruka da je sve prošlo dobro, jer napadači nisu uspeli da „porobe“ rutere i da bi sve bilo mnogo gore da im je to uspelo. Poručuje se i da ovako nešto može uvek ponovo da se desi. To, međutim, nije moglo da skrene pažnju sa činjenice da je Telekom imao grešku u filtriranju komunikacije svojih rutera sa internetom.

Incident su odmah počeli da komentarišu i političari, a među prvima su se oglasili oni koji bi da uvode drakonske kazne i bolju kontrolu interneta. Tako je ministarka pravosuđa Hesena, Eva Kine Herman, rekla da „počinioci moraju znati da su ovakve stvari i posebno pripremne aktivnosti – kažnjive".

Predlozi su još od kraja leta na stolu nemačke vlade i Bundestaga. U ovoj izjavi upada u oči vrlo nejasan pojam „pripremnih aktivnosti“. A ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi proizvođači morali da budu „snažnije obavezani da se staraju o zaštiti svojih proizvoda od hakerskih napada“.

Neki već "naziru“ ko je krivac

Kancelarka Angela Merkel je u svom komentaru o tome kako „moramo naučiti kako da se borimo protiv ovakvih napada“ (što zvuči kao „svi mi“, tj. kao „naša zajednica“ ili „država“) „diskretno“ pomenula i glavnog neprijatelja: „Ovakvi napadi, kakvi se i u doktrini Rusije zovu hibridni sukobi, danas spadaju u svakodnevicu“.

Najtiražniji nemački tabloid Bild je, sa mnogo manje ograda, na svom portalu objavio sliku na kojoj se vide ruski predsednik Vladimir Putin i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, sa nadnaslovom: „Napad na Telekom" i naslovom u vidu pitanja: Vežba li to Putin već napad na izbore za Bundestag, gdine De Mezijer?“ - Sve to iako još nema dokaza za bilo čiju umešanost u ovaj napad.

Sam Telekom na svom internet-portalu objašnjava da je korisnicima kroz mrežu poslao aktuelizovan softver za ukupno pet tipova svojih Spidport-rutera. Softver neutralizuje smetnju, a instalira se automatski nakon isključivanja rutera, posle kojeg, kako savetuje, treba sačekati 30 sekundi pre ponovnog uključenja.

Korisnicima je na raspolaganju i video-snimak sa odgovarajućim instrukcijama. Telekom tvrdi i da je bio deo napada koji se odvija u čitavom svetu, a koji pogađa aparate koji imaju mogućnost daljinskog pristupa radi održavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: